Een reis naar het paradijs

2000

In 'Een Reis naar het Paradijs' vertelt de Egyptische acteur Adel Salem in poëtische bewoordingen het verhaal van een na lange tijd terugkerende migrant. Tijdens zijn verblijf blijkt er veel veranderd in zijn moederland en ziet hij zich geconfronteerd met de verschillen tussen oud en nieuw, tussen de islam en de invloed van de westerse cultuur op zijn land en uiteindelijk met de tegenstellingen in hemzelf.
'Een Reis naar het Paradijs' is een solovoorstelling die gaat over vervlogen herinneringen en de zoektocht naar een nieuwe werkelijkheid.
 
"Thuis ruik ik de geur van vroeger. 's Ochtends ga ik de straat op. Niks is veranderd, alles staat er nog: de huizen, de winkels, toeterend auto's, de straat verkopers en de bomen. Ook de boom waar ik vroeger in mijn jeugd vaak in klom. Het vreemde is dat de huizen en gebouwen veel ouder lijken dan ze zijn. Ze staan allemaal scheef. Er hangt een dikke laag stof over. Niet alleen huizen, ook mensen lijken veel ouder dan ze zijn. Als je daar begin vijftig bent, dan ben je oud en grijs. Ik heb het gevoel dat ik in een spookstad wandel, dat ik een mummie ben die na duizenden jaren slaap opeens wakker wordt."

"Een reis naar het paradijs" is het slot van een trilogie, die door Sphinx Art Productions is uitgebracht. Eerder waren te zien "De Elfstedentocht" en "Op huwelijkse voorwaarden".
 
Adel Salem speelt deze monoloog en debuteert tevens als toneelschrijver.
 
Regie : Wouter van Praag
Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs