Filmfestival Cinema Nagieb Mahfoez

2001

Cinema Nagieb Mahfoez is een filmprogramma gewijd aan de Egyptische auteur Nagieb Mahfoez (geb.1911), Nobelprijswinnaar voor de literatuur in 1988. In het kader van het filmprogramma worden 13 Egyptische en 2 Mexicaanse speelfilms vertoond, films naar een scenario of roman van Mahfoez.

Cinema Nagieb Mahfoez belicht de bijzondere relatie tussen de auteur en de (Arabische) cinema. Mahfoez heeft met 18 scenario’s en 42 verfilmde romans of verhalen een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Egyptische cinema. Hij droeg bovendien thema’s aan die aansloten bij de (neo-)realistische stroming die de Egyptische cinema in de jaren vijftig en zestig tot artistieke bloei bracht. Omgekeerd heeft ook de cinema veel voor Mahfoez betekend. Want de Egyptische filmindustrie,  na India en de VS de grootste ter wereld, zou de stof van Mahfoez’ verhalen over de hele Arabische wereld verspreiden. Zijn verhalen zijn er onderdeel geworden van  de populaire cultuur. Zijn werk werd verfilmd, bewerkt tot tv-serie, soap of beeldroman, en hoewel Mahfoez’ Arabische lezersschare relatief klein is, genieten zijn verhalen enorme bekendheid.

Cinema Nagieb Mahfoez toont beide aspecten van dit cultureel icoon – grossier in populaire verhalen en vernieuwer van culturele conventies – en vestigt de aandacht op een minder bekende kant van een ook in Nederland veelgelezen auteur. Zodoende wordt bovendien een belangrijke periode uit één van de wereldcinema’s (want daartoe behoort de Egyptische zeker) in beeld gebracht met werk van gerenommeerde regisseurs als Salah Abou-Seif, Kamal al-Sheikh, Tawfiq Saleh en Atef Salem


Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs