Bekijk de expositie

Uit de Landen van de Ondergaande Zon

Hedendaagse beeldende kunsttentoonstelling uit Marokko en Nederland

Arti et Amicitiae
19 maart t/m 24 april 2005

Sphinx Art Productions organiseert in samenwerking met Arti et Amicitiae van 19 maart tot en met 24 april in Amsterdam een beeldende kunsttentoonstelling met als titel "Uit de landen van de ondergaande zon; hedendaagse beeldende kunst uit Marokko en Nederland". De expositie vindt plaats in het kader van Marokko-Nederland 2005. Deze bijzondere historische gebeurtenis is de gelegenheid bij uitstek om aandacht te besteden aan de manier waarop hedendaagse kunstenaars van zowel Marokkaanse, Nederlandse als Marokkaans-Nederlandse afkomst in hun werk door zowel de Marokkaanse als de Nederlandse cultuur beïnvloed worden. De tentoonstelling met als titel "Uit de landen van de Ondergaande Zon; hedendaagse beeldende kunst uit Marokko en Nederland" is uniek voor Nederland door de samenstelling van de kunstenaars en de kwaliteit van het werk. Een aantal kunstenaars wil speciaal voor de tentoonstelling in Arti et Amicitiae nieuw werk maken en wil dat exposeren in combinatie met werk uit eerdere periodes. Het bijzondere aan de expositie is dat ze afrekent met bewuste of onbewuste aannames over Oost en West en ze juist de verrassende verschillen én raakvlakken laat zien tussen de Arabische- en de Westerse hedendaagse beeldende kunst.

De Sphinx wil met de tentoonstelling het publiek kennis laten maken met het werk van verschillende generaties Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars, die zowel in Nederland als in Marokko wonen en werken. Voor het samenstellen van de tentoonstelling is gedacht aan drie verschillende categorieën kunstenaars:

Nederlandse kunstenaars die in hun werk een raakvlak hebben met Marokko, zoals Hugo Kaagman en Guido Lippens. Deze twee kunstenaars hebben op hun eigen manier werk gecreëerd dat qua gebruik van kleuren en vormen de Nederlandse en Marokkaanse/Arabische wereld bij elkaar brengt.

De tweede categorie kunstenaars wordt gevormd door kunstenaars met een dubbele culturele achtergrond, Marokkaans en Nederlands. Binnen deze groep bestaat grote diversiteit. Een deel woont en werkt al decennia in Nederland, een ander deel is hier geboren. Latif Aabdaoui en Nour Eddine Jarram bijvoorbeeld groeiden allebei op in Casablanca. Een beurs van de Marokkaanse overheid stelde hen in staat om naar Nederland te gaan, waar ze in aanraking zijn gekomen met de westerse schilderkunsttraditie. Het andere deel van deze groep Marokkaanse-Nederlanders bestaat uit Rachid Ben Ali en Wafea Ahalouch el Keriasti. Deze beide kunstenaars zijn voorbeelden van een nieuwe generatie Nederlandse kunstenaars met een dubbele culturele achtergrond.

De derde categorie bestaat uit Marokkaans kunstenaars die in Marokko wonen en werken. Deze groep bestaat uit drie verschillende disciplines: schilders Mohammed Kacimi (1942-2003) en Mustapha Boujemaoui, fotografen Souad Guennoun en videokunstenaars Mounir Fatmi en Mohammed El Baz.


Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs