Filmfestival Egypte, Mon Amour

1998

De laatste jaren zijn er in het Westen slechts sporadisch Egyptische films te zien. Weinig herinnert nog aan de ooit zo bloeiende filmindustrie in dit land. In de jaren vijftig en zestig was Egypte het grootste en actiefste filmproducerende land in het Midden-Oosten.
 
De films zijn zichtbaar beïnvloed door Hollywood en door de genres die Hollywood groot maakten: de musical en het melodrama. De kracht van de Egyptische cinema lag in zijn populisme: zijn vermogen een politieke boodschap te verpakken in een aansprekende emotionele vertelling. Niet voor niets werd in dit verband de benaming ´Hollywood van Arabië´ gebezigd.
 
Bij eerdere filmprogramma´s over de Egyptische cinema, zoals Cinemathema 1978 en het Filmfestival Rotterdam 1984, lag de nadruk meestal op de sociale en politieke betekenis van deze cinema. De feodale verhoudingen, Nassers ´derde weg´-politiek, de Engelse en Franse koloniale overheersing zijn onderwerpen die de Egyptische film lange tijd karakteriseerden.
 
Nu valt met name het excessieve van de Egyptische film op: de schaamteloosheid van de melodrama´s, de barokke acteerstijl die doet denken aan Italiaanse diva-films uit het begin van de eeuw, de explosies van dans en muziek op de meest onverwachte momenten en de hoogoplopende emoties in zedenkwesties. De Egyptische cinema is er een van overdaad, een die met alle mogelijke middelen de toeschouwer probeert te verleiden en te overrompelen.


Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs