Bekijk het programma (mei / november 2005)

Cinéma Maroc

2005

De allereerste filmbeelden uit Marokko dateren uit 1897. Een van de gebroeders Lumière, de cameraman Félix Mesguish, draaide in de regio Figuig enkele filmbeelden waaraan hij de titel

Le chevrier marocain (De Marokkaanse geitenhoeder) meegaf. Ook toen de Fransen in 1907 Casablanca binnenvielen, was het Félix Mesguish die er als fotojournalist in slaagde de eerste momenten van de verovering van de regio Chaouia door de Franse troepen op film vast te leggen.
In 1915 werd er binnen de Franse krijgsmacht een cinematografische afdeling opgezet. In het kielzog van het koloniale leger werden beelden gemaakt van het Marokkaanse front.

Pas in 1919 werd de allereerste Marokkaanse speelfilm gemaakt, Mektoub, naar een scenario van E. Doutté, J. Pinchon en D. Quintin.
Lange tijd stond in Marokko film in dienst van de staat. In het land, waar de plattelandsbewoners tweederde van de bevolking uitmaken, werd film gezien als één van de effectiefste middelen om in contact te komen met de verschillende sociale lagen van de bevolking. In opdracht van overheidsinstanties werden met name korte films geproduceerd over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld scholing, hygiëne en landbouwtechnieken. De films werden vervolgens door middel van rondtrekkende filmkaravanen (caravanes cinématographiques) aan de veelal analfabete bevolking vertoond.

Die tijd van de caravanes cinématographiques is al lang voorbij. In plaats van in rondtrekkende caravans worden Marokkaanse films nu vertoond tijdens internationale filmfestivals, zoals het Filmfestival van Cannes en Venetië. Niet op de laatste plaats heeft de Marokkaanse filmindustrie dat te danken aan de jongste generatie cineasten die in het westen zijn opgegroeid en die daar hun opleiding volgden.

Het programma Cinéma Maroc bevat twee onderdelen. Als eerste een brede selectie van klassieke en recente Marokkaanse speelfilms en documentaires. Het tweede deel zal aandacht besteden aan de manier waarop de westerse cameralenzen de Marokkaanse cultuur hebben verbeeld. Dit deel zal bestaan uit westerse films die op verschillende manieren een raakvlak hebben met Marokko. Zoals films waarbij het verhaal zich in Marokko afspeelt, bijvoorbeeld de thriller “The Man Who Knew too Much” van Alfred Hitchcock. En films waarbij Marokko slechts als exotisch decor dient, zoals in Casablanca.

In het jaar waarin de betrekkingen tussen Marokko en Nederland gevierd worden met allerlei culturele activiteiten, kan een programma over de Marokkaanse cinema niet ontbreken. Niet alleen omdat film een belangrijke cultuuruiting is maar ook omdat de Marokkaanse cinema zich door de eeuw heen ontwikkeld heeft tot een volwassen sector met een geheel nieuw en eigen gezicht.


Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs