Bekijk het festival-programma

Cinema Arabe

Klik hier voor het programma van Cinéma Arabe 2006

2004

Bij de eerste editie van Cinéma Arabe draait alles om de hedendaagse Arabische cinema.

Cinéma Arabe legt de nadruk op een jonge generatie veelbelovende cineasten, die met hun werk de aandacht vestigen op actuele sociaal-maatschappelijke en politieke problemen binnen de Arabische samenleving. Dit in tegenstelling tot het klassieke genre, waarin drama en melancholie de boventoon voeren.

Tijdens het festival zullen speelfilms, documentaires en korte films te zien zijn die de eenzijdige beeldvorming rond de Arabische wereld willen nuanceren. Ze bieden een andere, verfrissende kijk op onderwerpen als democratie, vrijheid van meningsuiting, emancipatie en de beleving van de Islam.

Een belangrijk onderdeel van het festival is het werk van Arabische filmmakers die in Europa wonen en werken. Met poëtische beelden en metaforen — die de invloed van de Arabische beeldspraak verraden — behandelen zij thema’s die aansluiten op discussies die op dit moment in Europa en de Arabische wereld worden gevoerd. Daarnaast is er speciale aandacht voor het werk van vrouwelijke regisseurs. Van hen zal een aantal films en documentaires te zien zijn, die thema’s als emancipatie en vrouwenrechten aan de orde stellen. Het festival wil ook een podium zijn voor jonge, getalenteerde cineasten. Sommigen zullen tijdens het festival voor het eerst hun werk aan het grote publiek laten zien.

Cinéma Arabe wil met dit interessante en gevarieerde programma het publiek kennis laten maken met een onbekend deel van de Arabische filmcultuur.


Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs