Sphinx Art Productions presenteert,
in samenwerking met Arti et Amicitiae in Amsterdam, van 19 maart tot en met 24 april een beeldende kunst tentoonstelling met de titel Uit de landen van de ondergaande zon; hedendaagse beeldende kunst uit Marokko en Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld uit drie verschillende categorieën kunstenaars: Nederlandse kunstenaars die in hun werk een raakvlak hebben met Marokko, zoals Hugo Kaagman en Guido Lippens. Deze kunstenaars hebben op hun eigen manier werk gecreëerd dat door het gebruik van kleuren en vormen de Nederlandse en Marokkaanse/ Arabische wereld bij elkaar brengt.

De tweede categorie kunstenaars wordt gevormd door kunstenaars met een dubbele culturele achtergrond, Marokkaans en Nederlands. Binnen deze groep bestaat grote diversiteit. Een deel woont en werkt in Nederland, een ander deel is hier geboren. Latif Aabdaoui en Nour-Eddine Jarram bijvoorbeeld groeiden allebei op in Casablanca. Een beurs van de Marokkaanse overheid stelde hen in staat om naar Nederland te gaan, waar ze in aanraking zijn gekomen met de westerse schilderkunsttraditie. Het andere deel van deze groep Marokkaanse-Nederlanders bestaat uit Rachid Ben Ali en Wafae Ahalouch el Keriasti. Zij zijn voorbeelden van een nieuwe generatie Nederlandse kunstenaars met een dubbele culturele achtergrond.

De derde categorie bestaat uit Marokkaanse kunstenaars die in Marokko en Frankrijk wonen en werken. Deze groep bestaat uit drie verschillende disciplines: schilders, Mohammed Kacimi (1942-2003) en Mustapha Boujemâoui, fotografe Souad Guennoun en videokunstenaars Mounir
Fatmi en Mohamed El Baz.

Lees verder

Zaterdag 19 maart t/m zondag 24 april 2005

Arti et Amicitiae,
Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
Openingstijden:
dinsdag tot met zondag
van 13.00 t/m 18.00u.
Tel: (020) 6233508, www.arti.nl